Отглеждане на овощни дръвчета

Засаждане

Засаждане

При засаждане на овощни дръвчета във всяка посадъчна яма се поставя смес от орница, 10-15кг. угнил оборски тор, 0,2-0,3 кг. суперфосфат и 0,08-0,1кг. калиев тор. Върху сместа се насипва 10 см. орница.

Желателно е овощните дръвчетата да не се оставят продължитъелно време на слънце, а непосредствено преди засждане корените им се подрязват и се потапят в рядка каша от глинеста почва или вода.

Поставят се в ямата и се покриват с орницата. Ямата се притъпква отвън навътре и се запълва с почва.

Накрая около фиданката се оформя чаша от от почва, в която се сипват 10-15 литра вода.

От съществено значение е дълбочината на засаждане на овощните дръвчета. Не трябвада се допуска дълбоко засждане и да се вкоренява присаденият сорт. Във ветровити райони трябва дасе предвиди изграраждане на подпорна конструкция.

прочети повече
Подрязване

Подрязване

Резитбата на овощните дръвчета започва с най-студоустойчивите видове. Тя може да започне от края на октомври и да продължи през цялата зима, но е желателно температурите да не са под -5 градуса.

Пролетната резитба може да се извършва до началото на цъфтежа на овошките.
Началото на резитбата се осъществява като се започне с летните и устойчивите на измръзване есенно-зимни сортове, като ябълки и круши и костилковите се режат през март, а прасковите по време на бутонизация малко преди цъфтеж.
Резитбата на кайсията, черешата, вишня, джанка направена през есенно зимния период, особено в сурова зима предизвиква силно смолотечение.


прочети повече
Защита

Защита

Защита на овощните дръвчета - при 70% окапали листа, костилковите овощни видове се третират с 2% бордолезов разтвор, а семковите - с 5% разтвор на карбамид. През пролетта преди набъбване на пъпките бордолезовият разтвор е 1%. Прибавя се 3% акарзин-минерално масло, което капсулова яйцата на листните въшки и акарите, останали да зимуват.


прочети повече