Подрязване на овощни дръвчета

Резитбата на овощните дръвчета започва с най-студоустойчивите видове. Тя може да започне от края на октомври и да продължи през цялата зима, но е желателно температурите да не са под -5 градуса.

Пролетната резитба може да се извършва до началото на цъфтежа на овошките. Началото на резитбата се осъществява като се започне с летните и устойчивите на измръзване есенно-зимни сортове, като ябълки и круши и костилковите се режат през март, а прасковите по време на бутонизация малко преди цъфтеж. Резитбата на кайсията, черешата, вишня, джанка направена през есенно зимния период, особено в сурова зима предизвиква силно смолотечение.

Подобрената етажна корона е подходяща за почти всички видове овошки - костилкови и семкови. Тя се оформя от водач и 4-6 скелетни клони, от които 3 образуват първия етаж. Следващите клони са разположени поединично по водача, като първият от тях е на разстояние 60-70 см от първия етаж. На всеки скелетен клон от първия етаж се формират 2-3 скелетни разклонения. Първото е разположено на 50-60 см от основата на клона, а следващите на 60-70 см едно от друго. Трябва да се развиват навън и в страни.

Ако засаждането е извършено през есента, резитбата на овощните дръвчета трябва да се направи веднага след големите зимни студове (през февруари или началото на март). В случай че садене на овощни дръвчета е извършено през пролетта, резитбата за формиране се прави веднага след засаждането. Резитбата трябва да се направи преди да започне соко-движението, защото запасните хранителни вещества се насочват най-напред към върховете, които именно се премахват при резитбата.