Плодни храсти

ЯГОДИ

ЯГОДИ

Ягога (Fragaria)

РЕДГАУНТЛЕТ: английски сорт. Плод: средно едър до едър (12гр.) тъпоконусовидни, с тънка здрава кожица, яркочервена с гланц. Месо: плътно, светлочервено, без кухина, сочно, сладко, ароматчно. Качество - много добро. Узряват 15 юни. Растение: жизнено, изправено, високо. Плододава и през есента, устойчиво на брашнеста мана, плод - устойчив на сиво гниене. БЕЛРУБИ: френски сорт. Плод: много едър (14гр.) коусовиден, продълговат, с тънка тъмночервена кожица с гланц. Месо яркочервено с малка кухина, плътно, сочно, сладко киселичко, ароматично. Качество много добро. Узрявя: 8-10 юни. Растение: силнорастящо, изправено, високо. Много родовит сорт. Чувствителен към вирусни болести, подходящ за прохладни места.

ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА

ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА

Червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea L.)

Червената Боровинка е вечнозелен малък полухраст, висок до 40 см и с изправено стъбло. Листата са елипсовидни, кожести, отгоре тъмнозелени, отдолу светлозелени, с тъмни точици. Плодовете на боровинката са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини - линолеова киселина (OMEGA-6), алфа линолеова киселина (OMEGA-3), каротеноиди и фитостероли. Съдържа: кафеена киселина, Витамин С, поради наличие на дъбилни вещества от катехинов тип листата на червената боровинка се понасят по-добре от тези на мечото грозде, използват се при възпаление и камъни в пикочните пътища като пикочогонно и противовъзпалително средство, понижава холестерола, мощен антиоксидант, забавя стареенето. Притежават и антисептични свойства.

ЧЕРНА БОРОВИНКА

ЧЕРНА БОРОВИНКА

Боровинка (Vaccinium myrtillus)

Боровинката расте по каменливи и скални поляни, високопланински пасища, торфища, широколистни и иглолистни гори. Плодовете са тъмносини, без налеп, с месеста консистенция с кисел привкус. Сокът е оцветяващ, виолетов. Голяма част от медицинските качества на черната боровинка идват от антоцианоцидите и флавоидите, които съдържа. Те са мощни антиоксиданти и помагат в борбата срещу клетъчната деградация. Използва се срещу диария, хемороиди, уринарни инфекции и скорбут. Основно действие: помага за увеличаване на чувствителността на ретината към светлината и по-лесното адаптиране в тъмнината. Поради това тя е широко използвана при лекуването на нощната слепота, глаукома, както и проблеми със зрението.

Къпина - без бодли

Къпина - без бодли

Къпина - Blackberry (Rubus fruticosus L.)

Къпина (Rubus) е подрод храсти от семейство розоцветни. Известни са около 250 вида. Плодовете съдържат 4-8 % захари, 0,8-1,4% органични киселини, витамин С, каротин и др. Използват се за консумация в прясно състояние, преработка и замразени. Продължителността на активно използване на растението е 12-15 години.Най-подходящи за къпината са проветривите места, в които абсолютната минимална температура не пада под -18°С.Къпината e влаголюбиви растения.Подходящи почви за засаждане на къпини са дълбоките, глинесто-песъчливите, разработените и с добра структура. По-тежките глинести почви могат да се използват за къпини само при положение, че се наторят с по-големи количества оборски тор и до засаждането им площта се подготви много добре.Много важно изискване при избора на места за къпинови насаждения е да има достатъчно валежи, особено през периода май-юли. Ако валежите са малко, необходимо е да се осигури напояване.

Годжи Бери (Goji Berry)

Годжи Бери (Goji Berry)

Годжи Бери Goji berry,Лиций,Лициум,(Lycium Barbarum, Lycium Chinense,Wolfberry)

Плодовете на храстът Годжи Бери (Goji Berry) , Lycium Chinense се характеризират със сладникав вкус, а фината им структура позволява да се берат само ръчно. Най-добре е плодовете да се консумират пресни, но поради деликатността и малкия си срок на годност в свежо състояние, годжи бери се сушат (по-често на слънце) или се подлагат на механична дехидратация с помощта на топлинни потоци.Това древно растение Годжи Бери (Goji Berry) помага за запазване на младия вид на кожата, действа превантивно срещу сърдечносъдови, чернодробни и бъбречни проблеми, укрепва имунната система, подобрява метаболизма и зрението, намалява целулита, пречиства организма от токсини и е подходяща храна при астма, диабет, язва, високо кръвно налягане, редица алергии, умора, безсъние, отпадналост, шум в ушите и др. Храст Годжи Бери (Goji Berry) е студоустойчив и сухоустойчиво растение , което предразполага за лесно отглеждане.

Касис (Ribes nigrum)

Касис (Ribes nigrum)

Касис - (Черно френско грозде)

Касисът е плодно растение познато като черно френско грозде. Касисовото растение е невисок храст, който достига около единметър на височина. Листата му са широки и силно нарязани. Цветовете на касиса са дребни и се отличават от цветовете на останалите растения със зеленикавия си цвят. Плодовете му също са дребни, почти топчести и на върха запазват остатък от цвета. Те са събрани на гроздове, по което приличат на обикновеното грозде. Плодът е кисел или сладко-кисел.Касисът е най-богат на витамини измежду всички останали плодове. Той е 4 - 5 пъти по-богат на витамини от лимона и ягодата, 10 пъти — от ябълката, 20 пъти — от вишната, 100 пъти — от гроздето. Съдържа най-много витамин С, който улеснява храносмилането.От плодовете на касиса се приготвят сокове, сиропи, компоти,вина и др. Тагове: Касис - (Черно френско грозде) фиданки,сортове разсадник,овошки отглеждане овошни дръвчета,дърво засаждане,дървета цена, ниска цени,обяви продавам разсад плодови дървета,храст видове,пръскане торене посадъчен материал, търсене, разсадници, овощарство,овощни градини,фиданки Chestnut Tree, Fruit Nursery (Castanea sativa).

Арония (Aronia)

Арония (Aronia)

Период на зреене: през месец Август

Аронията(Aronia) е ягодоплодна култура,която не е много взискателна към почвите и климатичните условия. Аронията(Aronia) е храст, достигащ до 2-3м височина.Сравнително устойчивo растение на ниски темперетури(-27,-30градуса).Това показва,че Аронията(Aronia) може да се отглежда в райони с голяма надморска височина(1000-1200м).Оптималната схема за засаждане на растенията Аронията(Aronia) е 3м между редовете и 2м-2,50м между растенията в реда. Листата на плодовия хаст наподобяват листата на вишна.Цветовете на аронията се събират до 15-20 сравнително сбити съцветия. Плодовете на Храста Арония(Aronia) обикновено yзряват през август.Те са сравнително дребни,маслинено черни,лъскави,със сив налеп.Плодовете са богати на витамини,соли и микроелементи,което ги прави изключително полезни при лeчение на атеросклероза,високо кръвно налягане,диабет,при нарушение на нервната система и др.Храстът Арония се отглежда най добре в планински и полупланинските райони. Аронията(Aronia) е устойчива на ниски температури и неприятели , изисква единствено почвена влага и слънце.

Малина Raspberry (Rubus idaeus)

Малина Raspberry (Rubus idaeus)

Предимства : разсада е устойчив на дидимела и кониотириум от които се нападат повечето вносни сортове.ремонтантен сорт.

Малината Raspberry (Rubus idaeus) - е диво или културно многогодишно храстовидно растение от род розоцветни, достигащо на височина най-много до 2 метра.Плодът на малината е много сложен — образуван е от многобройни малки костилчести плодчета, долепили се едно до друго, сочни и ароматни. Във всяко плодче има малка крехка семка, която се яде. Малините са сладки на вкус, а от тях се получават различни продукти — сладка, сиропи, желета, мармалад, конфитюри.Пло­до­дава на вто­ра­та го­ди­на след за­саж­да­не­то, а в пъл­но пло­до­да­ва­не встъпва на тре­та­та.Ре­мон­тан­т­ни­те сор­то­ве да­ват плод два пъ­ти в го­ди­на­та - още през пър­вия лят­но-есе­нен пе­ри­од. Малината е и ценно медоносно растение.Малината се развива най-добре на дълбоки песъчливо-глинести и глинесто-песъчливи влагоемни почви, богати на хранителни вещества.