Сливи

Слива Сорт Рут Герщетер

Слива Сорт Рут Герщетер

Период на зреене:25. Юни- 30. Юли

Опрашители :Сортът Рут Герщетер е частично самофертилен. Видът Дръвче се опрашва от сливите Алтанова ренклода, Габровска, Стенлей, Стринава. „Рут Герщетер“ е немски сорт. Дървото е умерено растящо, средно голямо с умерена корона. Плодовете са едри до много едри (42 x 38 x 38 mm), със средно тегло 34 г. овални или закръглени, слабо скосени към върха и с несимерични половини. Кожицата им е следно дебела, лилава, тъмновиолетова с восъчен налеп. Месото е белезникаво-жълто, плътно, с приятен освежаващ вкус и аромат и отделяща се костилка. Месото е жълто-възрозово, доста плътно, сочно, с освежаващ сладко-възкисел вкус, ароматни , с много добро качество. Костилката е средно едра със средно тегло 1.3 г. Плодовете узряват в края на юни, началото на юли.

Слива Сорт Карловска Афъзка

Слива Сорт Карловска Афъзка

Период на зреене:01-10. Юли

Цъфти рано(25 март-10 април).Зрее началото на юли(01-10).Плодовете са едри(40-50г),почти кръгли, с привлекателна външност.Месото е кремавожълто,румено, плътно,сладко,освежаващо кисело.Костилката е дребна и се дели от месото. Опрашва се от Жълта Афъзка и други Афъзки.

Слива Сорт Блек Даймънд

Слива Сорт Блек Даймънд

Период на зреене: 15-20. Август

Опрашители за сливата сорт Блек Даймънд - Black Diamond Plums са дръвчетата от сортовете Блек Стар,Фриар. Дърво: умерен до силен растеж. Цъфтеж: нормален. Плодове: плодовете са много едри 90-100гр , кожата е тъмно лилава с восъчен налеп, месото е жълточервено, костилката е много малка и лесно се отделя, вкусът е много добър. Плодовете са подходящи за прясна консумация, консервиране и преработка. Сорта е много издръжлив на транспортиране.

Слива Сорт Санта Роса

Слива Сорт Санта Роса

Период на зреене: 20-30. Юли

Опрашители за Сливата сорт Санта Роса - Santa Rosa Plum са фиданките Блек Дайманд, Анджелино, Фриар. Плодове: Плодовете са едри до много едри, с кръгла форма, кожата е червена, с восъчен налеп, месото е сочно, жълто , костилката много малка, отделя се лесно от месото. Плодовете са подходящи за прясна консумация, консервиране и сушене. Транспортабилни.

Слива сорт Президент(Prunus domestica)

Слива сорт Президент(Prunus domestica)

Период на зреене : 30.Юли

Европейски тип слива с калифорнийски произход.Това наистина буйно растящо дърво слива ражда едри плодове с чудесни вкусови качества. Време на цъфтеж: Късен. Опрашители на Слива сорт Президент са Стенлей. Срок на зреене на растението е след 10 септември. Характеристика на вида е Буйно растящо дърво. Плодовете на Слива сорт Президент са големи, кръгла форма със заоблен връх. Основният цвят на зелено – синьо от огрятата от слънцето страна. Дървото Плододава ежегодно. Много родовит сорт.Издръжлив на студ. Тагове:Сливи сортове разсадник овошки отглеждане овошни дръвчета,дърво дървета цена цени,обяви продавам разсад плодови дървета,храст видове,пръскане торене посадъчен материал, овощни разсадници,растителна защита,овощарство,овощни градини, (Prunus domestica)

Слива Сорт Едра Зелена Ренглота

Слива Сорт Едра Зелена Ренглота

Период на зреене: 10-20.Август

Плодовете на слива едра зелената ренглота са едри, сплеснато кълбовидни, жълтеникаво зелени, с мътна розова руменина по огряваната страна и многобройни подкожни точици. Месото на сливата Слива Едра Зелена Ренглота е светло кафеникаво жълто, сочно, много сладко, ароматно, с отлични вкусови качества, елитни плодове . Костилката на плода е средно едра и се отделя.Дървото на сливата е с добре развита корона . Опрашители на Слива Едра Зелена Ренклода са слива Стенлей и слива Алтанова Ренклода. Плодовете издържат на транспорт и манипулации. Подходящи са за консумация в свежо състояние и за преработка. Овощните дръвчета от този сорт са традиционни за разсадника. Тегло: 31 - 35 гр.

Слива сорт Чачанска Най-Боля

Слива сорт Чачанска Най-Боля

Период на зреене: 20-25.Август

Дървото “Чачанска найболя” е силно растящо. Цъфтежа на сливата е средно ранен. Встъпва бързо в плодовитост. Сортът е устойчив е на ниски зимни температури и късни пролетни студове. Плодът на Слива сорт Чачанска Най-Боля е едър до много едър, със средно тегло от 44г. Сортът Зрее : 20 – 30 август. Плодове на растението са средно едри, овални, тъмно сини. Месото на Слива сорт Чачанска Най-Боля е средно твърдо, сладко, меко.Опрашителите са слива Стенлей и слива Алтанова Ренклода.Разсадникът в северозападна България разполага с стандартен , отличен посадъчен материал слива.

Слива Сорт Банкова Джанка

Слива Сорт Банкова Джанка

Период на зреене: 15-20.Юли

Плодове: Много едри, кълбовидни.Кожицата е дебела, плътна бледожълта, при пълна зрялост жълта, с многобройни, трудно забележими, много требни подкожни точици, трудно белеща се от месото. Месото е умерено сочно, сладко, леко киселичко, със слаб аромат, напомнящ кайсиевия, с много добро качество.Банкова джанка е високо родовит сорт. Дървото има добра устойчивост на зимни и ниски температури.

Самостерилен

Слива Сорт Червена Афъзка

Слива Сорт Червена Афъзка

Период на зреене: 10-15 Юли

Плодът на афъзката е много едър. Месото е сочно, сладко, плътно. Качество - много добро. Плодовете издържат на транспорт, използват се предимно за производство на ракия.

Дървото е силно растящо. Дървото достига средни размери 7-8м. височина. Цъфтежът е ранен. Сортът Червена Афъзка е самостерилен. Видът встъпва В плододаване много рано, още на втората година. Сортът е устойчив е на червени петна. 

Слива Сорт Анджелино

Слива Сорт Анджелино

Период на зреене: 5-10.Септември

Сорт Анджелино е предпочитан на пазара . Дърво: умерен ръстеж, добре се разклонява. Встъпва в плододаване сравнително бързо (втора-трета година). Цъфтеж: 20-30 март. Опрашители: Блек Стар. Плодове: плодовете са много големи 90гр.-100 гр.( най едрия сорт сливи ), с кръгла симетрична форма, кожата е черна, покрита обилно с восъчен налеп, месото е жълто, костилката много малка, отделя се лесно от месото. Плодовете са подходящи за прясна консумация, консервиране и сушене. Транспортабилни. Плодовете могат да се съхраняват в хладилна камера от 6 до 8 месеца.

Слива Сорт Блек Стар

Слива Сорт Блек Стар

Период на зреене: 25.Юли

Дърво: умерен ръстеж; сортът не се разклонява силно; короната е прибрана.Цъфтеж: 20-30 март. 
Опрашители: Слива Блек Дайманд, слива Анджелино. 
Плодовете са много едри, с кръгла симетрична форма, кожата е черна, с восъчен налеп, месото е жълто. Костилката е много малка и не се отделя от месото. Плодовете са с големина от 80гр.-90гр. Много транспортабилна.

Слива Сорт Алтънова Ренклода

Слива Сорт Алтънова Ренклода

Период на зреене: 5-15.Август

Чешки сорт.слива.  Дървото е силно растящо. Короната е високо изградена. Цъфтежът е средно ран. Сортът е самостерилен. Опрашва се от Зелена ренклода, Стенлей, Кюстендилска слива, Ана Шпет и Буря. Плододава редовно и има висока родовитост. Претижава висока сухоустойчивост,  устойчив е на червени петна и слабо чувствителен на ранно кафчво гниене и ръжда. Невзискателен е към почва. Плодовете узряват до средата на август. Те са много едри ( 42 х 46 х 43 mm ), със средно тегло 46 g, кълбовидни. Коремният шев е поместен в дълбока и широка бразда. Кожицата е плътна, червеникаво-виолетова, със силен налеп. Месото е жълто, меко, нежно, сочно, много сладко, с много добро качество. Костилката е средно едра, закръгленоелепсовидна.  Плодовете издържат на превоз, когато се оберат в непълна зрялост. Подходящи са за консумация в прясно състояние и за преработка.

Слива Сорт Жълта Афъзка

Слива Сорт Жълта Афъзка

Период на зреене: 20-30.Юли

Плодът на Жълта Афъзка е с много добро качество. Месото е нежно, сочно, сладко със слаб аромат и отделяща се костилка. Сортът е Самофертилен. Добър опрашител за него е сорта Афъзка. Дървото не е взискателно към почвата и агротехниката. Сортът е устойчив е на болести и неприятели.

Слива Сорт Чачанска Лепотица

Слива Сорт Чачанска Лепотица

Период на зреене: 1-10.Август


Едър плод (37г.). Месото е сочно и хрупкаво, сладко, слабо кисело и ароматно. С много добро качество и отделяща се костилка. Понасят транспортиране. Сортът притежава добра устойчивост на ниски зимни температури и на късни пролетни мразове. Устойчив е на ръжда, шарка и кафяво гниене.

Слива Сорт Стенлей

Слива Сорт Стенлей

Период на зренее: 20-30.Август

Сортът Стенлей е много Едър плод (34г.). Плодовете са с тънка кожица. Месото е сочно,сладко киселичко  със специфичен аромат и много добро качество. Полуотделяща се от месото. Сортът е самофертилен. Сливата встъпва рано в плододаване и плододава много добре.Сортър има устойчивост на зимни и пролетни мразове , нуждае се от системна резитба за поддържане на растежа и плододаването.