Винени черни лози

Грозде Сорт Рубин, ВИНЕН

Грозде Сорт Рубин, ВИНЕН

Период на зреене: 10-15.Септември

Сортът грозде рубин се развива добре на хълмисти терени с достатъчно дълбоки, средно богати почви. Има силен растеж, добра родовитост и среден добив. Добивът от декар е 1000 - 1200 кг. Гроздето е издръжливо на напукване и сиво гниене. Съдържа 23-25 % захари, а в благоприятни години захарното съдържанвие може да достигне до 30 %. Гроздът е средно голям (173 г.), коничен, полусбит до сбит, с едно или две крила. Зърната са дребни, сферични, синьочерни, с изобилен восъчен налеп. Кожицата е тънка, жилава, здрава, устойчива на напукване и гниене, богата на багрила и танин. Месото е сочно и сладко, със свеж и хармоничен вкус.

Грозде Сорт Сира, ВИНЕН

Грозде Сорт Сира, ВИНЕН

Период на зреене: 10-15.Септември

Лозите имат среден растеж и не дават високи добиви. Предпочита по-бедни, каменисти почви с добър дренаж. Устойчив на гъбични заболявания и на повечето заболявания по лозите. Гроздът е малък до среден, цилиндрично-коничен, леко крилат, средно плътен. Зърната са средни по големина, леко овални, черни. От Сира се правят висококачествени червени сортови вина, както и купажни вина и розета. Младите вина имат характерни тонове на виолетки, екзотични цветя, пушек, розмарин, мащерка, малина, боровинка и касис. Вината се отличават с много плътен, гранатов цвят с лилавеещи нюанси и с висока плътност.

Грозде Сорт Евмолпия, ВИНЕН

Грозде Сорт Евмолпия, ВИНЕН

Период на зреене: 10-15. Септември

Лозите имат умерен до силен растеж и висока родовитост. От декар се получават 1500 - 2000 кг. грозде. Сортът има повишена устойчивост на студ. Гроздът е голям до много голям, коничен, разширен в основата, понякога с крила, средно плътен. Зърното е дребно, овално, сладко-кисело, със сочна консистенция. Кожицата е тънка, жилава, обагрена в тъмно червено до черно-виолетово, покрита с восъчен налеп. месото е сочно, с неутрален вкус. От сорта се произвеждат висококачествени червени вина. Те съзряват бързо и са годни за консумация още в годината след гроздобера. Имат плътен рубиненочервен цвят, слаб плодов аромат и хармоничен вкус, по който много приличат на добрите маврудови вина.

Грозде Сорт Памид, ВИНЕН

Грозде Сорт Памид, ВИНЕН

Период на зреене: 5-15. Септември

Памид е средно зреещ винен сорт грозде . Гроздето му узрява през първата половина на септември. Той е силно растящ сорг, с висока родовитост и висок добив. Не е претенциозен към почвата. Устойчив е на суша, студ и гниене, но много лесно се рони. Гроздето му поради приятния вкус и лекота се използува за консумация в прясно състояние. От гроздето му се получават обикновени, светлочервени трапезни вина, които са годни за консумация веднага след ферментацията.

Грозде Сорт Мавруд, ВИНЕН

Грозде Сорт Мавруд, ВИНЕН

Период на зреене: 1-10. Октомври

Мавруд е изключително ценен български червен винен сорт лози. От Мавруд се произвеждат висококачествени тъмночервени вина, които при отлежаване придобиват неповторим хармоничен вкус. Средното тегло на грозда на Мавруд е 300 - 400 грама, което води до високи добиви от клон до 2 тона от декар. Маврудът е късно зреещ сорт. Гроздето му узрява добре в началото на октомври. Вирее добре при температурна сума през вегетационния период по-голяма от 40° и дълбоки наносни почви с добра влажност.

Грозде Сорт Мерло, ВИНЕН

Грозде Сорт Мерло, ВИНЕН

Период на зреене: 15-20. Септември

Този сорт произхожда от Франция. У нас е разпространен във всички лозаро-винарски райони. Гроздето узрява около средата на септември - около 10-15 дни по-рано от каберне совиньон. По-чувствителен е на ниски зимни температури от каберне совиньон. Мерло натрупва достатъчно захари - 22-26 % и титруема киселинност около 6г/куб. дм, която е по-ниска в сравнение с тази на Каберне Совиньон. Вината съзряват по-бързо в сравнение с произведените от каберне совиньон и като млади са по-хармонични поради по-ниската киселинност и наличието на по-меки танини. Ароматът на младите вина се описва като доминиран от нюанси напомнящи зряла череша и синя слива.

Грозде Сорт Кабарне Совиньон, ВИНЕН

Грозде Сорт Кабарне Совиньон, ВИНЕН

Период на зреене: 10-15. Септември

Лозата Каберне совиньон е средно зреещ винен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на септември. Има силен растеж, висока родовитост и среден добив. Развива се добре по хълмове, на леки песъчливи и хумусно-карбонатни почви. Сравнително устойчив е на суша, студ и гниене.От гроздето му се получават висококачествени трапезни вина, които развиват ценните си качества при стареене. Каберне совиньон е един от най-реномираните сортове за червени трапезни вина.