Ябълки

Райска Ябълка(Malus diospyros) - Costata

Райска Ябълка(Malus diospyros) - Costata

20-30.Октомври

Райската ябълка (Malus diospyros) е вид растения от семейство Розоцветни (Rosaceae), произхожда от Китай и Япония.Значението и се определя от редовното и изобилно плододаване и голямата биологична стойност на плодовете. Плодовете съдържат 17-20% захари и над 70% в сушените, като 85-90% от тях е фруктоза, поради което са полезни за болни от диабет. Съдържат също протеини 0,33-1,18%, пектин, малко киселини 0,41-0,92%, танин 0,10-1,50%, соли,витамини(до 45mg% витамин C, до 6,3mg% каротин, до 39 mg% йод, витамините Р,Е и др.).Плодовете на повечето сортове райска ябълка са тръпчиви при беритбата и могат да се консумират в свежо състояние след съхранение в продължение на 20-30 дни. Студоустойчив сорт.

Ред Чиф

Ред Чиф

10-20. Септември

 Слабо растящо дърво, образува широко метловидна корона. Цъфтеж средно късен.Опрашители: Молиз делишес, Грени Смит. Плодовете са Едри, средно тегло ( 160-170 g.)Продълговато конусовидни до кълбовидно-конусовидни,оребрени. Месото му е жълтеникаво, плътно, хрупкаво, сочно, сладко, слабо кисело, ароматично.Резистентност: Средно устойчив на брашнеста мана. Леко чувствителен на сртупяаване. Изключително атрактивен сорта ,доста търсен на пазара.Ранното встъпва в плододаване, интензивно червения цвят и потенциал за високи добиви. В България все още е слабо застъпен.

Молиз Делишес

Молиз Делишес

15-20. Август

Плодове-едри до много едри(180-220гр).Форма-кълбовидна-конусовидна.Месо-белезникаво,сочно, слабокисело, с приятен аромат.Качество-много добро до отлично..Понасят транспорт.Дървото е силно разстящо с прибрана корона.Цъфти средно късно.Встъпва рано в плододаване.Родовитостта е редовна и обилна.Сортът е добър опрашител, опрашва се от Грени Смит, Златна Превазходна и Старкримсон.

Червена Превъзходна

Червена Превъзходна

1-15.Септември

Плодовете са едри до много едри 180-200г. Продълговато конусовидни, с широка основа, стеснен пресечен връх и ребра, тъмночервеновиолетова окраска на ивици и светлоръждиви точици. Кожица средно дебела, плътна, мазн. Месо: жълтеникаво, хрупкаво, сочно, ароматично, сладкокиселичко. Качество много добро. Зрее 10-15 септември. Дърво: слаборастящо, с широка метловидна корона. Опрашители - Златна превъзходна, Молиз Делишез, Грени Смит. Устойчив на брашнеста мана, чувствителен към струпясване.

Бребърн Шнайдер

Бребърн Шнайдер

1-10 Октомври

Новозеландски сорт. Плодът е средно едър. Форма-кълбовидна-конусовидна, до ромбоидна с гладка повърхност. Кожица- дебела, здрава. Месо- белезникаво, нежно, сочно, слабо киселичко, с аромат.

Сортът е добър опрашител. 

Пинова

Пинова

20-30 Септември

Немски сорт. Плод средно едър до едър. Форма - кълбовидна-конусовидна, с гладка повърхност. Ковица - здрава, дебела, със жълтозелен основен цвят. Месото е жълтеникаво, сладко, киселичко с фин аромат. 

Сортът е добър опрашител. Има постоянна родовитост. Подходящи опрашители за него са Златна Превъзходна, Айдеред, Грени Смит и др. Сортът не е чувствителен на струпясване и брашнеста мана.

Шарден

Шарден

1-10 Октомври

Едър плод(200г) с много добро качество. Месото е сочно, слабо сладко киселичко ароматично. Не понася транспорт, дървото има силен растеж. Подходящи опрашители за него са сортовете от групата на Червена превъзходна, Прима, Мелроуз и Грени Смит.

Муцу

Муцу

20-30 Септември

Плодът е едър(250г) с дебела, здрава кожица и много добро качество. Месото е сочно слабо сладко, киселичко с аромат. Дървото е силно растящо. Добри опрашители за него са сортовете: Грени Смит, Мелроуз и групата на Червена превъзходна. Сортът е устойчив на брашнеста мана и струпясване. Понася ниски зимни температури и пролетни мразове.

Златна Превъзходна

Златна Превъзходна

15-20 Септември

Едър плод(200г). Месото е сочно, сладко, слабо киселичко, слабо ароматно. Опрашва се добре от Червена превъзходна, Грени Смит и др. Сорта е с много добра родовитост и е устойчив на струпясване.

Грени Смит

Грени Смит

20-30 Октомври

Плодът е едър около 200г. Месото е сочно, кисело, слабо сладко с дебела и мазна кожица. Понася транспорт и манипулация. Опрашители са Червена и Златна превъзходна, Мелроуз, Молиз  Делишес. Устойчив на струпясване.

Мел Роуз

Мел Роуз

01-10 Септември

Плодът е много едър. Месото е плътно, хрупкаво, умерено-сочно, сладко-кисело, ароматично с тънка и здрава кожица. Дървото е силно растящо. Подходящи опрашители за него са Златна превъзходна, Грени Смит, Глостер и др. Чувствителен е към брашнеста мана. Отличава се с добра студоустойчивост.

Флорина

Флорина

20-30 Септември

Плодът е едър,до средно едър.Месото е нежно,хрупкаво, сочно,сладко,слабо-кисело и слабо ароматно.Плодовете понасят транспорт и манипулация,може да се съхраняват до март-април месец.Дървото е с  умерен до силен растеж.Сорта е добър опрашител.Не е взискателен към почва и климат .Устойчив на струпясване и брашнеста мана. 

Айвания

Айвания

20-30 Септември

Стар местен сорт. Плодът е средно едър. Кожица - тънка, здрава, омазняваща се, зелено-жълта, със розово-червен руменец. Месо - бяло, хрупкаво, сочно, сладко, почти без киселини.

Дървото има умерен растеж. Подходящи опрашители за него са от групите на Червена и Златна Превъзходна, Карастоянка и Грени Смит. 

Айдаред

Айдаред

20-30 Септември

Едри до много едри, кълбовидни с нежна кожица и восъчен налеп, с тъмно малиново червени ивици и петна, кисело сладки. Сортът е с много добра родовитост.

Опрашители: Грени Смит, Групата на Златна и Червена превъзходна

Глостер

Глостер

20-30 Септември

Дървото е силно растящо. Чувствителен е на струпясване и е слабо чувствителен на брашнеста мана. Плодовете са средно едри, конусовидни, с жълто-зелен основен цвят, покрит с червена до тъмночервена окраска почти по целия плод. Месото им е бледо, хрупкаво, сочно и ароматно.

Опрашители: Той е добър опрашител, а негови опрашители са сортовете от групата на Златна превъзходна - Мелроуз, Грени Смит, Флорина.