Круши

Санта мария

Санта мария

15-20.Юли

Дървото е  Слаборастящо.Обилно плододаване ,с голяма устойчивост на плода върху дървото.Относителна добра съвместимост с всички подложки.Опрашители : Боскова и Вилямова масловка,Пас Красан .Плодовете са Много едри, жълти с червена окраска от огрятата от слънцето страна, сладки, сочни с топящо месо.Една от най-подходящите летни крушови сортове за хладилно съхранение - издържат до 5-6 месеца след беритбата в отлично състояние.


Попска

Попска

1-10.Октомври

Плодовете придобиват беритбена зрелост в началото на октомври, а консумативна през ноември. Те са едри до много едри, със средно тегло 180-250g., удължено- крушовидни. Кожицата е дебела, гладка, зеленожълта до сламеножълта, със слаб руменец, многобройни точки и кафява линия по дължината на плода, омазнява се при съхраняване. 
Дървото е силно растящо.Цъфтежа е средно ранен.Лош опрашител е,опрашва се от Вилямова Масловка, Пас красан, Клапов Любимец. Има много добър афинитет към дюлевите подложки.

Боскова Масловка

Боскова Масловка

25-30.Септември

Плодове: Много едри, бутилковидно удължени, жълто кафяви с бронзова ръждавина, сладки, сочни.

Плодовете се съхраняват се до 2-3 месеца, транспортни.

Караманец

Караманец

1-10.Септември

Стар - местен сорт. Плодовете са средно едри, сламено жълти с грапава повърхност. Много сладка с топящо месо и много ароматни. Дървото е умерено растящо.

Опрашители: Паскрасан, Вилямова масловка

Вилямова Масловка

Вилямова Масловка

20-30 Август

Много едър плод(170-200г.). Плодът е с тънка и гладка кожица. Месото е нежно,сочно, топящо се, сладко, слабо-киселичко със силен мускатов аромат. Много-добро качество до отлично. Понасят манипулация и транспорт. Сортът е добър опрашител. Добре се опрашва с Паскрасан, Клапов любимец и др. Устойчив на зимни и повратни студове, на струпясване.

Хубава Юнска

Хубава Юнска

20-30 Август

Плодът е средно едър(70г.) с добро качество.Месото е сладко,сочно,слабо кисело и ароматно.Понасят манипулация и транспорт.Дървото е умерено растящо.Сортът е самофертилен и е добър опрашител.Родовитостта е добра и редовна.Устойчив е на струпясване,чувствителен на суша и горещина.

Паскрасан

Паскрасан

1-10 Октомври

Плодът е едър до много едър(200-300г.) Кожицата е дебела. Месото е сочно, полутопящо се, сладко, леко тръпчиво с мускатен аромат. Понасят транспортиране. Съхраняват се до март. Сортът е добър опрашител. Подходящи опрашители за него са сортовете Вилямова м-ка, Боскова м-ка и др. Устойчив е на струпясване и повратни пролетни мразове. Изисква защитени от вятъра места с напояване.